3 persoane reţinute de DNA pentru trafic de influenţă în Vama Halmeu

0

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 3 persoane acuzate de fapte de corupţie, printre care şi trafic de influenţă în Vama Halmeu, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Într-un comunicat al DNA se arată că au fost reţinuţi inculpaţii: Liviu Florian, om de afaceri, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, Ion Savu, om de afaceri, pentru două infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Florian a pretins şi primit de la o angajată a Biroului vamal Halmeu, cu funcţie de inspector vamal, suma de 130.000 euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Agenţiei Naţionale a Vămilor (ANV) şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Sursa citată menţionează că suma de 130.000 euro a fost remisă lui Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu.

DNA mai menţionează că, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării persoanei care ocupa funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, inculpatul Florian, cu complicitatea inculpatului Savu, a pretins de la aceasta, suma de 300.000 euro, promiţându-i că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF, îl va determina pe acesta din urmă să o numească din nou în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

În cauză se desfăşoară activităţi de cercetare penală şi faţă de alte persoane, iar la instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI- Direcţia Generală Anticorupţie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.