BNR menţine dobânda de politică monetară la 6,25%

1

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an, valabilă din 5 mai 2010, a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit precum şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Potrivit unui comunicat al BNR, rata anuală a inflaţiei a urcat la nivelul de 7,96% în luna decembrie 2010, în linie cu prognozele băncii centrale, însă semnificativ peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei.
Creşterea ratei anuale a inflaţiei în anul 2010 (de la 4,74% în decembrie 2009) a fost în principal consecinţa majorării cotei standard a TVA, alături de care au contribuit şi influenţele adverse ale evoluţiei preţurilor produselor alimentare şi combustibililor pe plan internaţional.

CA al BNR reafirmă faptul că implementarea fermă şi consecventă a angajamentelor asumate în cadrul acordurilor de finanţare, în vigoare, dar şi a celor care se prefigurează, cu instituţiile internaţionale sunt esenţiale pentru reconsolidarea dezinflaţiei în ritmul presupus de atingerea ţintelor stabilite pe termen mediu şi pentru refacerea încrederii, element crucial în cadrul procesului de redresare pe baze sustenabile a economiei româneşti. În aceste condiţii, BNR va monitoriza cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor şi a stabilităţii financiare.

CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare. Raportul trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 7 februarie 2011, în cadrul căreia va fi prezentat şi calendarul pe următoarele 12 luni al şedinţelor dedicate politicii monetare.

1 Comment
  1. IMM says

    BCE menţine dobânda de referinţă la 1%13 ianuarie 2011 Comitetul de politică monetară al Băncii Centrale Europene a decis joi (13 ianuarie 2011) să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 1%, pentru a 20-a lună consecutiv, iar acest nivel istoric va rămâne neschimbat pentru mult timp, în lipsa unei ameliorări semnificative pe piaţa împrumuturilor interbancare, transmite AFP. Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, […]
    P/ul- ifriciul isarescu …de asta ai auzit ? = „Preşedintele francez şi cancelarul german, Angela Merkel, resping ideea de a fi suplimentate fondurile la dispoziţia Mecanismului European de Stabilizare Financiară, deşi ambii promit să facă „orice este necesar pentru susţinerea euro” „Euro este prea puternic faţă de dolar, ceea ce afectează competivitatea firmelor europene”, a declarat, joi, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, în cursul unei vizite la sediul din Blagnac (lângă Toulouse) al companiei Airbus. Preşedintele s-a declarat îngrijorat de perspectivele exportatorilor europeni, în condiţiile unui „război valutar” între dolar şi restul valutelor lumii. Voi mentineti leul si dobinda de referinta sus, ca nu cumva sa se redreseze economia nemernicilor !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.