CECAR Bihor nu este de acord cu modificarea Legii contabilităţii

0

Conducerea Filialei Bihor a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECAR) a atras joi (3 februarie 2011) atenţia opiniei publice, agenţilor economici, că modificarea legii contabilităţii prin proiectul propus de Ministerul de Finanţe „este o diversiune care vine să legifereze munca la negru pentru unele persoane”, dar şi să dea liber la „diletantism şi impostură.”

Preşedintele CECAR Bihor, Valerian Susa, alături de directorul executiv Leonica Bochiş, au declarat, în conferinţă de presă, că prin modificarea Legii contabilităţii (respectiv prin abrogarea alineatelor 2 şi 3 ale art. 10) propus de Ministerul Finanţelor Publice se prevede dereglementarea serviciilor contabile, prin prevederi care acordă dreptul de a ţine evidenţele contabile de către ‘orice persoană, indiferent de calificare, de funcţie sau profilul moral’.

Pe lângă aruncarea în derizoriu a contabilităţii, modificarea legii ar duce, potrivit reprezentanţilor CECAR, la afirmarea imposturii şi diletantismului, la obţinerea de venituri ilicite din prestarea serviciilor contabile, un atac la procesul educativ şi al învăţământului superior d specialitate, precum şi discreditarea profesiei contabile în România.

‘Noi vrem să sensibilizăm opinia publică despre fenomenul care se întâmplă, să atragem atenţia agenţilor economici şi să nu se lase înşelaţi, pentru că astăzi pot să zică că este în avantajul lor, dar se va vedea că, pe termen lung, nu e în avantajul lor. Proiectul de modificare a legii contabilităţii este o diversiune care vine, de fapt, să dezbine categoriile sociale, implicit să legifereze şi ascundă munca la negru a unor persoane,’ a precizat Leonica Bochiş.
În opinia preşedintelui CECAR Bihor ar fi nevoie, mai degrabă, de o reglementare guvernamentală care să simplifice sistemul de evidenţă şi raportare contabilă la nivelul entităţilor mici.

De aceeaşi părere a fost şi Ioan Mintaş, primvicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), care a precizat că UE doreşte să simplifice standardele de contabilitate, în special pentru micile întreprinderi, dar că nu există la nivelul UE nicio legislaţie contabilă aplicabilă pentru firmele care nu sunt listate sau cu răspundere limitată.

În acest context, membrii CNIPMMR au propus, în repetate rânduri, simplificarea contabilităţii pentru IMM-uri de la contabilitate în partidă dublă la contabilitate de trezorerie, reducerea declaraţiei fiscale ca şi conţinut şi a obligaţiei de a face raportări nejustificate.
Conducerea CECAR Bihor a ţinut să mai transmită Ministerului Finanţelor că reducerea cu 25% a cheltuielilor administrative, aşa cum s-a angajat faţă de FMI şi BM, nu înseamnă reducerea cheltuielilor privind organizarea şi conducerea contabilităţii care reprezintă nici 1% din aceste cheltuieli. În CECAR Bihor sunt înscrişi până la 31 decembrie 2010, un număr de 1.287 de membri.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.