Deciziile de desfiinţare şi comasare a spitalelor, o măsură care aruncă definitiv în haos sistemul sanitar

0

Partidul Social Democrat dezaprobă deciziile „arbitare şi incorecte” ale Ministerului Sănătăţii privind reorganizarea spitalelor, se arată într-un comunicat transmis joi (3 februarie 2011) de Departamentul de Sănătate al PSD.

PSD solicită Ministerului Sănătăţii să ia decizii politice corecte, în favoarea şi în beneficiul sistemului de sănătate şi al populaţiei, şi „să nu mai adopte măsuri bazate pe interese de grup, care nu fac altceva decât să îngroape un sistem şi aşa greu încercat de lipsa banilor, a personalului şi a dotărilor corespunzătoare”. „Deciziile de desfiinţare şi comasare a spitalelor – o măsură care aruncă definitiv în haos sistemul sanitar, adoptată de Guvernul Boc…

În locul comasărilor şi desfiinţărilor, Ministerul Sănătăţii putea recurge la o soluţie care ar fi putut rezolva, parţial, problemele cu care se confruntă, de câţiva ani, sistemul de sănătate, tot mai sărac şi mai neglijat de Guvernul Boc. Astfel, spitalele neperformante ar putea fi transformate în unităţi care să asigure asistenţă medicală (ambulatorii de specialitate, centre multifuncţionale)”, se arată în document.
Potrivit social-democraţilor, evaluarea celor 435 de spitale din România s-a făcut în grabă în cursul anului 2010, trei echipe conduse de secretarii de stat din Ministerul Sănătăţii evaluând pe teren câte 150 de spitale în două săptămâni, nu mai puţin de 10 spitale ar fi fost inspectate zilnic.

„În locul comasărilor şi desfiinţărilor, Ministerul Sănătăţii putea recurge la o soluţie care ar fi putut rezolva, parţial, problemele cu care se confruntă, de câţiva ani, sistemul de sănătate, tot mai sărac şi mai neglijat de Guvernul Boc. Astfel, spitalele neperformante ar putea fi transformate în unităţi care să asigure asistenţă medicală (ambulatorii de specialitate, centre multifuncţionale)”, mai susţin social-democraţii. Departamentul de sănătate al PSD atrage, totodată, atenţia asupra faptului că implementarea acestor măsuri va accentua emigraţia personalului medical.

„Chiar dacă nu au fost anunţate disponibilizări, imposibilitatea de a ajunge la noile locuri de muncă propuse (distanţe mari, lipsa mijloacelor de transport, cheltuieli suplimentare) va determina personalul relativ tânăr să îşi caute locuri de muncă în străinătate”, se afirmă în comunicatul de presă. Potrivit PSD, decizia de a înfiinţa cămine de bătrâni, deşi necesare, nu rezolvă în niciun fel accesul la servicii de sănătate a populaţiei, mai ales în zonele rurale.
„Comasările de spitale nu au nicio logică legată de calitatea actului medical, răspunzând probabil doar unor interese economice ale guvernanţilor, cum ar fi centralizarea achiziţiilor, unor interese imobiliare sau fiind făcute pentru a mări influenţa clientelei politice la nivel local.

Institute medicale prestigioase sunt în pericol să dispară, cu toate că oferă servicii medicale de înaltă calitate şi fac parte din circuitele europene şi mondiale ale excelenţei medicale. Cazul Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie ORL „prof. dr. Dorin Hociota” este relevant în acest sens…
Având în vedere măsurile administrative recent anunţate, Ministerul Sănătăţii este dator să cheme la consultări autorităţile locale, recent „împroprietărite” cu numeroase spitale, dar care se pare că nu au nimic de spus atunci când este vorba de sănătatea populaţiei din zonele pe care le conduc”, au mai afirmat social-democraţii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.