Este necesar ca fermierii să se unească şi să îşi deschidă minimarketuri

0

Neînţelegerile dintre fermieri şi supermarketuri nu vor putea fi rezolvate decât în momentul în care agricultorii vor înţelege că trebuie să se unească şi să îşi deschidă singuri mici magazine în care să-şi comercializeze produsele, a spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.

‘Supermarketurile găsesc întotdeauna o strategie. Tu denumeşti generic că n-ai voie să ceri nu ştiu ce taxă şi el face un contract de colaborare, deci nu mai e taxă, e colaborare. Sunt foarte puternice şi, din păcate, nu există alternativă, decât dacă agricultorii înţeleg că trebuie să-şi construiască împreună minimarketuri în care să găsim produsele lor şi care să fie o alternativă ca preţ şi ca mod de desfacere’, a declarat secretarul de stat la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu fermierii clujeni la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Acesta a declarat că românii, ca şi consumatori, au fost fascinaţi de supermarketuri, pe care şi le-au dori forte mult, iar acum trebuie să trăiască cu ele. Acesta a explicat că ‘unul dintre motivele pentru care fermierii nu se unesc deocamdată este că nu au educaţie economică, fiecare agricultor crezând că este cel mai deştept şi că poate să vândă singur, dar cel mai dezastruos este că nu au încredere unii în alţii. Şi mergând de la această mentalitate nenorocită şi retrogradă nu putem să-i apropiem de nici o formă’, a explicat Rădulescu.

Potrivit acestuia, ceea ce poate ministerul să facă este să-i pună pe fermierii români în relaţie cu cei din Uniunea Europeană, pentru a vedea cum s-au organizat şi ce soluţii au găsit la problemele lor. El a dat ca exemplu un grup de fermieri români care au fost duşi în Spania şi Portugalia, unde s-au interesat în special de sistemul de irigaţii şi au rămas uimiţi de faptul că acesta putea fi comandat prin telefon, dar mai ales că, deşi nu era păzit, nu se furau din el bucăţi pentru a fi vândute la fier vechi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.