Numărul taxelor parafiscale din România ar putea fi reduse de la 263 la 100

0

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) are în plan reducerea taxelor parafiscale de la 263 cât există la ora actuală, până la maximum 100, a afirmat joi (3 februarie 2011) în cadrul unei dezbateri de specialitate, Dan Tudor Lazăr, secretar de stat în MFP.

‘O altă măsură de simplificare (a Codului Fiscal, n.r.) a fost cea a reducerii taxelor parafiscale. La începutul guvernării erau 491 de taxe parafiscale, acum avem 263 şi acest proces de reducere a taxelor parafiscale va continua. Ne dorim ca până la sfârşitul guvernării să nu depăşim 100 de taxe parafiscale’, a spus oficialul MFP.
Potrivit unui raport al Pricewaterhouse Coopers, publicat la finele lunii noiembrie 2010, numărul mare de taxe şi impozite, timpul îndelungat necesar pentru achitarea acestora şi lipsa unui sistem fiscal electronic fac România să piardă patru locuri în Raportul Paying Taxes 2011.

Faţă de ediţia anterioară, în care România se găsea pe locul 147 din 183 de ţări analizate, în ediţia 2011 a raportului ţara noastră se află pe locul 151. Raportul conţine date referitoare la anul 2009.
Regresul înregistrat de România este explicat prin faptul că o companie etalon (companie medie, cu 60 de angajaţi, cu profil de producţie şi desfacere, fără livrări la export) are de efectuat 113 plăţi de taxe şi impozite, pentru achitarea cărora are nevoie de 222 de ore (202 ore în ediţia 2010), rata totală de impozitare fiind în România de 44,9%.

Povara taxelor şi impozitelor care apasă asupra mediului de afaceri poate fi redusă prin introducerea unui sistem electronic de completare a documentaţiei şi de efectuare a plăţilor, ceea ce ar contribui la creşterea cu 20% a procentului de colectare, a explicat şeful departamentului de impozite şi taxe de la PwC România, Peter de Ruiter.
La nivel european, campioana la uşurinţa plăţii obligaţiilor fiscale ale firmelor este Suedia, unde nu sunt necesare decât două plăţi de impozite, dintre care una pentru impozitul pe profit şi cealaltă pentru toate taxele existente, ceea ce face ca timpul necesar achitării impozitelor să fie de 122 de ore, deşi rata totală de impozitare este mai mare decât în România, respectiv de 54,6%.

Cea mai mare greutate asupra firmelor o reprezintă în România plata taxelor pe muncă, în număr de 84, din cele 113, ceea ce trimite România pe penultimul loc din ierarhie (182), înaintea Ucrainei, timpul necesar achitării taxelor pe muncă în România fiind de 120 de ore, din totalul celor 222.
Media mondială pentru compania etalon utilizată de PwC în raport este o rată totală de impozitare de 47,8%, pentru care sunt necesare 282 de ore anual şi efectuarea unui număr de 29,9 plăţi într-un an.

Spre deosebire de România, unde există 17 impozite de plătit, media mondială este de 9 impozite. În 2009, în zona din care face parte România (Europa de Est şi Asia Centrală) cota totală de impozitare a scăzut cu 3,1%, timpul necesar conformării fiscale a scăzut cu 16 ore, iar numărul plăţilor cu cinci. Cel mai scurt timp de conformare fiscală este în OECD (209 ore), media în UE fiind aceeaşi ca în România, de 222 de ore. Numărul plăţilor se ridică la 45,3 pe an în Europa de Est şi Asia Centrală şi 13,2 în OECD.

Cota totală de impozitare este de 44,2% în UE (media mondială fiind de 47.8%), iar taxele salariale şi contribuţiile sociale reprezintă 64,3% din cota totală de impozitare în UE, ceea ce este destul de aproape de nivelul la care se situează România, dar numărul de plăţi efectuate anual este de 17,5, faţă de 113 în România. Respectarea obligaţiilor fiscale legate de TVA durează 22 de ore în Finlanda, 288 de ore în Bulgaria şi 60 de ore în România.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.