Pact pentru unitatea dreptei

0

Având în vedere asaltul împotriva statului de drept și acapararea instituțiilor de către o majoritate parlamentară nocivă ce pare că urmărește exercitarea suveranității în nume propriu,

Având în vedere caracterul excepțional al contextului politic actual,

Având în vedere apelul cel mai recent la mobilizare și întărirea frontului opoziției, lansat de către PNL,

Având în vedere apelul la unitatea forțelor democratice lansat recent de către USR și formațiunea politică în curs de înființare RO+,

Având în vedere faptul că PACT a susținut constant în ultimii doi ani nevoia de unitate a dreptei pe baza unui parteneriat transparent și corect,

Având în vedere faptul că România are nevoie de o dreaptă unită, care să pună cetățeanul în centrul preocupărilor sale,

Având în vedere faptul că, în România, cultura civică și politică a fost aproape desființată iar structurile moștenitoare ale FSN au inoculat publicului larg falsa idee conform căreia civismul este strict apolitic, tocmai pentru a pune o barieră între persoanele de bună credință, doritoare de implicare și schimbare, și scena politică,

Facem următoarele precizări:

 1. PACT pentru România salută apelul lansat de opoziție. Suntem prima formațiune politică și civică ce răspunde acestuia și ne alăturăm cu resursele de care dispunem pentru a construi un proiect comun, al unei drepte unite.
 2. Deși avem, într-adevăr, viziuni, programe și modele sociale și economice diferite, suntem convinși că este momentul să ne concentrăm în primul rând pe ceea ce avem în comun și nu pe ceea ce ne desparte.
 3. Invităm toți actorii politici de opoziție, parlamentari și extra-parlamentari, să se constituie într-o alianță a forțelor de dreapta și să susțină eforturile Administrației Prezidențiale de stopare a tentativelor de subordonare a justiției de către putere. Acum mai mult decât oricând este necesară susținerea singurului bastion instituțional de opoziție la dictatura acestei majorități, ales legitim de peste șase milioane de români, Președintele Klaus Werner Iohannis.
 4. Observăm necesitatea de a demara de urgență discuțiile cu restul opoziției parlamentare precum și cu celelalte partide reprezentate în România la nivelul Consiliilor Locale și Județene și cu toate celelalte partide cu valori comune, cu obiectivul asumat de formare a unei structuri unitare Avem convingerea că doar o opoziție unită a tuturor forțelor de dreapta are șanse să guverneze România în mod responsabil și eficient și ne declarăm disponibilitatea de a contribui la orice proiect care are în vedere coagularea alternativei la actuala guvernare.
 5. Ne declarăm dorința de a participa la orice efort de formulare a principiilor fondatoare și direcțiilor acestei structuri comune.
 6. Extindem apelul către grupurile civice locale: Initiațiva Timișoara, Oradea Civică, Împreună pentru A8, Vă Vedem Sibiu, Umbrela Anticorupție Cluj, Evoluție în instituție București, #activAG Pitești, Aradul Civic, Asociaia VeDem Just, Reactiv Brașov, Brașovul Civic, Curățăm Galațiul, Acțiunea Civică Galați, Rădăuțiul Civic, Evident DEVA, Inițiativa Craiova, Mureșul Civic și alte grupuri civice din comunitățile României.
 7. Extindem apelul către întreaga mișcare REZIST din țară și din diaspora: Rezistența, Grupul #REZIST, Rezist Galați, Rezist Zurich, Rezist Milano, Rezist Diaspora, Rezist Dublin, Rezist Sibiu, Rezist Londra, Rezist pentru România, Rezist Budapesta, Rezist Olanda, Rezist Ploiești, Rezist San Francisco, Rezist Torino, We Rezist, Rezist Bruxelles, Rezist Bacău, Rezistența Slobozia, Rezist Spania, Rezist Sibiu, Rezist Frankfurt am Main, Rezist Madrid, Rezist Cluj, Rezist Iași, Rezist Hunedoara, Rezist Toronto, Rezist Brașov, Rezist Mediaș, Rezist Buzău, Rezist Teleorman, Rezist Stockholm, Rezist Stuttgart, Rezist Paris, Rezist Marsilia, Rezist Tulcea, Rezist Liguria, Rezist Craiova, Rezist Bacău, Rezist Ingolstadt, Rezist Botoșani.
 8. Extindem apelul către organizațiile formate ca reacție la tragedia din 2015 de la COLECTIV: Corupția Ucide, Inițiativa România, Geeks for Democracy.
 9. Extindem apelul către organizații naționale de promovare a democrației: Centrul pentru Studiul Democrației, Eu Ro Aleg, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Freedom House, Institutul pentru Politici Publice, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academică Română, Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch, Funky Citizens, Centrul de Resurse pentru Participare Publică  și orice alte organizații similare ce susțin o dreaptă unită.
 10. Extindem apelul către organizațiile studențești din România și din străinătate, precum și către alte organizații de tineret.
 11. Extindem apelul către toate organizațiile patronale care se simt amenințate de măsurile promovate de actuala majoritate parlamentară, atât prin generarea de instabilitate economică cât și prin promovarea unei legislații care încurajează abuzurile organelor fiscale de control, politizarea instituțiilor de forță, descurajarea antreprenoriatului și investițiilor străine și creșterea inflației.
 12. Extindem apelul către toate organizațiile românilor din diaspora, având convingerea că întoarcerea românilor acasă ar reprezenta un mare câștig pentru democrația românească.
 13. Invităm la acțiune hotărâtă și onestă, învățând din greșelile predecesorilor noștri și inspirându-ne din exemplul fondatorilor statului român modern.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.