Şpăgile în spitale. Află cât se dă pentru o operaţie pe inimă sau pentru o cezariană

3

– Pentru o operaţie pe cord, sumele plătite la negru medicilor pleacă de la 2.000 de lei şi pot depăşi 5.000 de lei. O operaţie la uretră ajunge la 3.000 de lei, iar o cezariană sare de 1.000 de lei, scrie România Liberă

Femeia stă sprijinită cu spatele de perete şi cu privirea în jos. Din când în când, un zâmbet i se aşază pe chipul înconjurat de un batic asortat la cojocul maro. A venit la Fundeni cu fata căreia urmează să i se monteze un stent la inimă. Soţul e şomer, iar pensia ei e de 400 de lei. S-a interesat pe la asistente şi la medic şi mai mult de 2.000 de lei nu-i poate lăsa doctorului. Alţi 500 lei îi are pregătiţi pentru anestezist. „Sunt unii care dau şi 50 de milioane de lei vechi. Depinde şi cine se ocupă de operaţie, dar şi ce venituri ai. Fiecare dă cât poate”, spune femeia de aproape 60 de ani.

Ioana, o tânără de 29 de ani, a născut anul trecut la Spitalul CF 2 din Capitală. S-a interesat de la celelalte mame câţi bani trebuie să dea. A născut prin cezariană, aşa că a dat 1.300 de lei la medicul care a operat-o, 250 de lei la chirurgul mâna a doua, 250 de lei anestezistului, tot atât neonatologului, 50 de lei asistentei din sala de naştere şi câte 10 lei pentru celelalte asistente, când mai avea nevoie de o injecţie sau de un medicament.

„Mai bine te duci la privat. Saloanele erau curate, dar masa de naştere era groaznică. Nu m-aş fi aşezat niciodată pe ea dacă n-ar fi trebuit să nasc. Era acoperită cu o tentativă de cearşaf şi arăta mai degrabă ca un scaun de tortură”, spune Ioana.

3 Comments
 1. ovidiu_vl says

  Un coleg din Constanta are sotia insarcinata in luna a cincea. S-a interesat si costurile ar fi: 3000 lei la stat si 4000 lei la privat. Suma imensa data data in Spitalul Judetean nu inseamna si ca oamenii te trateaza cu respect, asa ca se gandeste daca sa mai puna ceva bani sa mearga la privat.

 2. Ioan says

  Floare la ureche fata de Timisoara, unde ptr. 3-4 stenturi sau
  o operatie pe inima fara o spaga de 1000 de euro nu te baga
  nimeni in seama. Te lasa sa mori ca un caine.

 3. Andrei says

  OK, si unde este marea evaziune? Daca intra ITM-ul intr-un butic si gaseste un caraus fara carte de munca, dai si spaga primesti si amenda. Doctorii ca fac 2000 de euro/ zi, n-au nicio apasare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.