Străzi din București fără nume

0

În București, sunt străzi care nu au nume. Cele mai multe se află în cartiere noi, în zone unde proiectele rezidențiale au “înghețat”. Blocuri nu sunt, dar străzi avem cu indicatoare, marcaje pe jos, chiar și cu hidranți.

Nu departe de Ambasada Statelor Unite ale Americii, în zona rezidențială Băneasa, este o stradă care nu are nume. Culmea este că restul arterelor din jurul ei au nume. Și în evidența Poliției Române, aceasta figurează ca “Strada fără nume”. De pildă, la finalul săptămânii trecute, când au fost instituite restricții cu ocazia  “Zilei Naţionale a Statelor Unite ale Americii”, Brigada Rutieră anunța că “traficul va fi închis pe strada fără nume, care mărginește cartierul de blocuri, la incidență cu str. Corneliu Roman” . Așadar, strada fără nume se află între strada Corneliu Roman și Piața Aurel Popoviciu. La capătul ei se află un bloc în construcție, iar pe acolo, accesul pe stradă este restricționat.

Culmea este că, la câțiva metri de strada fără nume, sunt ”bulevarde- fantomă”. Bulevardul Gherasim Constantinescu, bulevardul Alexandru Furtunescu, Calea Nicolae Filip, Bulevardul Teodor Saider și strada Paul Riegler. Vorbim de bulevarde care au marcaje rutiere, treceri de pietoni, indicatoare și chiar și hidranți.

De numele străzilor din București se ocupă o comisie specială, din care fac parte istorici, muzeografi și specialiști în nomenclatură urbană. Vorbim de Comisia de atribuire denumiri a municipiului București, care se află în coordonarea Prefectului Capitalei. Aceasta analizează documentele depuse de consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, în vederea obţinerii avizului pentru atribuirea sau schimbarea de denumiri. Așadar, propunerile de nume pot veni de la consiliile locale, de la primarii de sector, de la primarul general, dar și de la fundații culturale. Avizul Comisiei este consultativ. O stradă primește un nume sau îi este schimbată denumirea în urma unui proiect de hotărâre care trebuie aprobat de Consiliul General al Municipiului București.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.